Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szaman dzwon czy wachlarz

xTor3nTxMT2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pewnie wielu z was zastanawiało się dlaczego jedni grają dzwonami a jedni wachlarzami. 

Postanowiłem stworzyć dyskusję i chętnie posłucham opini innych czym lepiej się bije w pvp i dlaczego + lepszy smok czy heler w pvp :)   :)

@MOD

Jeżeli w złym dziale to przenieś to ale nie zamykaj :)

369011438114957985586.jpeg

Opublikowano

Zły dział, a co do tematu to zależne od tego czy to PL czy priv, na każdym privie jest inaczej.

Procesor: Intel i5 4690k 3,4GHz - Haswell | Grafika: Asus Strix GeForce GTX 970 4GB Płyta Główna: AsRock Z97 Pro4| Pamięć operacyjna: Crucial Ballistix 8GB | Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 630W + 80 Bronze | Dysk Twardy: Western Digital Caviar Blue 3,5" 1TB | System: Windows 10

Opublikowano

Nie zamknę, bez obaw ;-)

Jakoś tak się przyjęło (nie wiem czy jest to uwarunkowane DMG magicznymi czy czymś, bo szamanem mało gram z reguły), że szaman do pvp kosi wachlarzem, a w expie radzi sobie dzwonem.

Co do klasy postaci... obie dobrze prowadzone mogą stanąć naprzeciw siebie. Ciężko jest wybrać, bo każda ma swoje atuty.

Smok z wybonowanym eq i full na kryta wbijając do M1 wrogiego królestwa może zrobić niezłą siekę, natomiast healer w pvp nie ma sobie równych (leczenie i te sprawy ;) ).

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

up bzdury mówisz... zgodze sie że exp dzwonem a pvp zależy czy idziesz na hity czy na skille. dzwonem mamy znacznie wieksze dmg  zhita za to wachlarz ma lepszy skill :) co do wyboru klasy to obie są świetne ale jednak healer jest silniejszy :)  kiedy chodzi o EXP lepiej i przyjemniej robi się to smokiem :) 

Opublikowano

Nie zamknę, bez obaw ;-)

Jakoś tak się przyjęło (nie wiem czy jest to uwarunkowane DMG magicznymi czy czymś, bo szamanem mało gram z reguły), że szaman do pvp kosi wachlarzem, a w expie radzi sobie dzwonem.

Co do klasy postaci... obie dobrze prowadzone mogą stanąć naprzeciw siebie. Ciężko jest wybrać, bo każda ma swoje atuty.

Smok z wybonowanym eq i full na kryta wbijając do M1 wrogiego królestwa może zrobić niezłą siekę, natomiast healer w pvp nie ma sobie równych (leczenie i te sprawy ;) ).

Co rozumiesz przez słowa ,że heler nie ma sb równych.

Mam rozumieć iż jest bardzo silną klasą i można nim wygrywać pvp itp ? 

Dziś startuje jeden server i planuje 1 raz zagrać helerem :)  Miło usłyszeć wasze sugestie itp :)

A jak z eq u szamana ? ;P

Jakie preferujecie bony ? Może ja napiszę jakie ja standardowo używam i co byście zmienili

• Zboroja: miecze, 2-reka, strzały, sztylety
  • Buty: miecze, 2-reka , strzały, sztylety
  • kolczyki: miecze,2-reka, strzały, dzwony
  • naszyjnik : miecze, 2-reka, strzaly, dzwony
  • branza: lud,szycie,hp, abs na magie
  • hełm: magia, regeneracja hp , lud , 
  • bron: lud,  szycie, szybkosc zaklęcia, kryt , sila/zręka/inta
  • tarcza: nno, blok , lud , odbicie, sila/zręka/inta

Ostatnio grałem na Ar*sMT2 daggerkiem no i padałem z takim eq ;/ 

Nwm czy z takim eq dobrze gram tak więc skupiając się na szamanie piszcie jak wy gracie i co ja powinienem zmienic 

369011438114957985586.jpeg

Opublikowano

Up, tarcza lepiej 2x staty zamiast odbicia, np wojem siła i zr, wpkiem sila i int, bm int i zr, ninja sila i zr, szaman int i nwm chyba zr. Podobno wit daje mentalowi do skilli też, więc przydatny, bo do tego jeszcze 480hp jak sie nie myle. Co do broni zależy od klasy i czy idziesz pod hity czy skille. Jeśli dagger to w sztyletach pod hity: 10luda, 12zręcznośc, 12siła, 10kryt, 10szycie moim zdaniem, a skille: 10luda 12zr 20zaklecie, 10kryt i chyba 12sila 

Opublikowano

I jak zwykle, posty już odbiegają od tematu..

Ja tam powiem tyle, wszystko zależy. W metinie standardowo ma się max 5bonów. Dużo zależy od liczności ninji i szamana. Jeżeli serwer oczywiście nie ma żadnych 6-7 bonów. Wtedy też ludzie wybierają czy robić eq na dzwony czy na strzały. Osobiście lepiej grało mi się dzwonkiem, hity kosmiczne a dmg też jakieś ma..

517981403547547309333.jpeg

Opublikowano

Na serwerach prywatnych jak się wpakuje do dzwona/wachlarza dobre um/sr to broń nie ma znaczenia. Aczkolwiek na wyższych poziomach dostępne są ulepszenia danej broni .. i tu skłaniam się do dzwona gdyż w wielu przypadkach to dzwon ma "fajniejsze" bonusy ;)

Opublikowano

Dzwon - Hity

Wachlarz - Skille

Dzwonek najczęściej do expa.

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

Opublikowano

Zdarzyło mi się grać szamanem pare razy i na początku chcę odradzić każdemu tą postać.

Do pvp dobry może być dzwon i wachlaż ale do expa to tylko dzwon. Szaman nie jest złą postacię, mało kto robi na niego eq (sam robie na szamana na końcu, jakoś nie obawiam się tej postaci. Jest słaba :D haha czekam na hejty :D ) Szamana 1 na 1 można stłuc nie zależnie czy ma dzwon czy wachlarz, ma się na niego eq to po kłopocie. Co innego na wojnach, smoczek sprawuję się dobrze i tu mogę polecić jedynie szamana z własnego doświadczenia :p

; )

Opublikowano

Dzwon - Hity

Wachlarz - Skille

Dzwonek najczęściej do expa.

Hehe, mylisz się.

Wachlarz tak samo nadrabia hitami (jak umiesz odpowiedni przywalić) bo mało osób preferuje wachlarze w abs, ja polecam wachlarz, + kryt/szycie z hitów i skili można nieźle wyciągnąć.

Opublikowano

Wachlarze nie nadają się do expa głównie z tego względu, że mają animacje bicia na koniu podobne do sztyletów.

Wachlarze mi kojarzą się z healerem ;>

Hejo

Opublikowano

Było wyjaśniane i tłumaczone miliony razy... Wachlarz ma więcej obrażeń magicznych dlatego każdy normalny szaman (bijący skillami) go używa, natomiast dzwon jest do expienia bo ma większy dmg... nie widziałem jeszcze szamana na globalu który by bił samymi hitami (bez skilli) w pvp

1363095337-U286162.png
Opublikowano

Moim zdaniem to jest bardziej tak, że na smoka lepszy jest dzwon a na hallera (czy jak to tam sie pisze) wachlarz gdyż ma większe dmg magiczne, a on skilluje

graphic.png

i7-6700K l MSI GTX 1080 X l 2x8GB 3000MHz l MSI Z170A l SSD HyperX 240GB

Opublikowano

Moim zdaniem to jest bardziej tak, że na smoka lepszy jest dzwon a na hallera (czy jak to tam sie pisze) wachlarz gdyż ma większe dmg magiczne, a on skilluje

a smok to z czego bije ? o.O

1363095337-U286162.png
Opublikowano

a smok to z czego bije ? o.O

Ze skilli z czego opiera się bardziej na buffy, czyli koniec końców mało skilii ofensywnych mu zostaje. Smok może liczyć na duże hity z dzwonów. Oczywiście nie na każdym serwerze się to sprawdza. Nie liczę globala bo to gówno :>

; )

Opublikowano

Ze skilli z czego opiera się bardziej na buffy, czyli koniec końców mało skilii ofensywnych mu zostaje. Smok może liczyć na duże hity z dzwonów. Oczywiście nie na każdym serwerze się to sprawdza. Nie liczę globala bo to gówno :>

Dobrze ze privy są świetne <3 co z tego że ma 3 skille ofensywne jak potrafi z nich tak [...] że zgon przeciwnika na miejscu.

1363095337-U286162.png
Opublikowano

Ja zawsze grając szamanem ( mało razy ale jednak ) robiłem sobie zawsze x2 dzwony i x2 wachlarze do pvp. ( wiadomo kd wojenne ).

Gdy zobaczyłeś, że ktoś ma abs na dzwony to zakładałeś wachlarz ;>

Szaman na wojnie jest jak bomba. Gdy wpadnie w sam środek i zacznie machać czy to wachlarzem czy dzwonem to wszyscy padają i robi się pusto ;> Jedynie archer go może wtedy powstrzymać!

Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem.

2662114216934981012447.png

Opublikowano

Wachlarz zdecydowanie pod skille, dzwonem bardziej w pvp na hity. Dzwon to podstawowa broń szamana do expienia solo :)

W grze zawsze jako

Yutashi

Pomogłem Ci - Zostaw Like!

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...